浸大師生登入 訪客登入
簡體 | 繁體 | ENG
 
@B
浸大職員

   
@B這個名字正好貼切地形容筆者與「浸會」的一段不解緣。

自幼@B的人生已巧妙地與「浸會」連繫上。小時在香港浸會醫院出世,十歲受浸於浸信會。其後,@B分別於浸信會呂明才中學和香港浸會大學完成中學及大學課程。自零五年大學畢業後,@B有感自己的足跡應遍佈「浸會」的每一個角落,因此她選擇回饋她的母校浸會大學,在此開展她的人生新一章。


  更多分類  
我的專業 (19)
校園生活 (41)
生活分享 (6)
旅遊日誌 (0)

校園內嘆社企咖啡
夢比樓更遠
思語 • 匯言
原來我成日與「藝術同行」
旺角都有飄色睇?

傳理學院別舊迎新
2010-05-25 14:48:21.0 網誌分類: 我的專業
 

大學嘅擴建工程如火如荼,已經落成嘅傳理視藝大樓亦即將啟用。今個暑假,傳理學院將會陸續咁搬入去新大樓。依家傳理學院入面嘅電影學院嘅大本營係晌星島傳理大樓,呢度自1981年落成以來,不經不覺過咗三十年,不知培育咗幾多電影界嘅人才。

我晌度讀書果時,因為識得以前電影電視系嘅同學,所以都成日會去星島大樓。大樓入面設備齊全,有錄影廠、放映室、攝影用嘅黑房等等,俾傳理學院嘅同學使用。由於大樓位處大學校園邊陲,附近有唔少空曠地方,所以有好多同學都會週不時晌附近拍片交功課,呢個亦係浸大校園其中一個特色!唔少校友都係晌呢幢大樓度過咗大學歲月,依家要搬走自然唔捨得,所以電影學院嘅同學嚟緊會搞一連串告別星島大樓嘅活動,號召各方校友及友好,返嚟見下面,借機懷緬吓青葱歲月。

佢哋晌facebook成立咗一個 “Farewell STG Party”嘅event,用嚟同各方友好分享最新嘅告別活動,大家更可以upload自己當年晌星島大樓映低過嘅相,同依家同學映嘅相嚟一個新舊對照!而晌5月28日,就會有一個正式嘅告別party,到時會有一連串告別活動,想知嘅話就要上facebook(大家可以搵「HKBU Academy of Film電影學院」群組)留意吓啦!

新嘅傳理視藝大樓外型好似一格格菲林咁,外型上已經先聲奪人,而大樓入面亦用咗好多最新嘅設備,配合傳理視藝呢類好講求設備先進嘅課目。大家有興趣可以嚟條link(http://www3.hkbu.edu.hk/~eocep/webcam.php)睇下每日更新嘅傳理視藝大樓照片。而舊有嘅星島大樓,就會重新裝修,用嚟配合「校園總體發展規劃」而改變用途。


回應 (0)
讚好 (2)
Bookmark and Share








#

  Bookmark and Share  

百藥炮製——王不留行
作者: 趙中振教授

2010-06-08 20:59:00.0

怎能不談「林瘋」
作者: 鍾伯光教授

2012-02-20 10:23:33.0

轉載 2012年2月19日[文匯報]B9 鍾伯光專欄 (from wikimedia commons) 2012年2月,可算是林瘋月,全球都在談這個名字,包括香港報章的體育版、新聞版、財經版、專欄等






使用條款網誌主頁浸大主頁聯絡我們 2009 香港浸會大學 版權所有 〡私隱聲明
本網頁以 Microsoft Internet Explorer 6.0 和 Netscape 7.0 或以上瀏覽器閱讀效果最佳