浸大師生登入 訪客登入
簡體 | 繁體 | ENG
 
@B
浸大職員

   
@B這個名字正好貼切地形容筆者與「浸會」的一段不解緣。

自幼@B的人生已巧妙地與「浸會」連繫上。小時在香港浸會醫院出世,十歲受浸於浸信會。其後,@B分別於浸信會呂明才中學和香港浸會大學完成中學及大學課程。自零五年大學畢業後,@B有感自己的足跡應遍佈「浸會」的每一個角落,因此她選擇回饋她的母校浸會大學,在此開展她的人生新一章。


  更多分類  
我的專業 (19)
校園生活 (41)
生活分享 (6)
旅遊日誌 (0)

校園內嘆社企咖啡
夢比樓更遠
思語 • 匯言
原來我成日與「藝術同行」
旺角都有飄色睇?

開心大發現!
2009-07-27 14:20:25.0 網誌分類: 生活分享
 

@B好鍾意睇電視,最近就無意中睇到某台製作嘅新一輯《開心大發現2009》,雖然形式上都係翻抄嗰啲日本資訊節目,但依舊吸引到一班忠實嘅「C奶」粉絲捧場,起碼@B阿媽就係其中一位。@B初初睇嘅時候都懷疑佢地介紹嘅方法係咪真係work,之後仲見到佢地搵埋啲大學教授親身驗證,其中一位仲係我地物理系系主任謝國偉教授添,講解嗰啲「電芯復活法」、「錫紙保鮮袋」、「快速解凍法」、「神奇吸水機」、「菲林筒洗衣機」,睇落都好似幾實用咁。

本來都唔係好信,咁啱有次@B位朋友開唔到支水,於是請@B幫忙,點知@B出盡九牛二虎之力都仲係開唔到,情急之下突然諗到謝教授好似教過用橡筋箍實樽蓋開,最後又真係掂左 (朋友仲讚@B醒添)!!

@B知道好多教授和學者都鍾意終日埋首喺實驗室度做研究,不太喜歡或甚少願意拋頭露面,喺電視上與大家分享自己嘅專業知識。@B記得之前零八北京奧運,浸大體育學系就破例應邀為電視台培訓專業評述員,系主任鍾伯光教授、副教授劉永松博士和雷雄德博士仲親自擔任客席評述員添!

計我話大學有咁多唔同學系,日後不妨考慮多跟電視台合作,製作一些多元化資訊性節目,例如「中醫藥養生法」、「運動全面睇」、「科學小百科」等,讓一班專家學者運用自己嘅學問知識去服務社群,我諗受益嘅唔單止係我地呢班大眾市民,話唔定亦有助電視台嘅收視添,真係一舉三得呀!



回應 (0)
讚好 (0)
Bookmark and Share








#

  Bookmark and Share  

鯨鯊無罪, 懷璧其罪
作者: 鍾姍姍博士

2010-02-22 10:18:24.0

農曆新年期間,我到了菲律賓的Anilao 潛水。想不到這次旅遊竟遭遇到如此震撼的一幕。(圖一)旅程的第三天,在兩潛之間,我們如常找落腳點,好讓體內的氮氣可以排走。想不到船還未泊岸,船伕便大叫:有鯨鯊!

洗滌與淨除
作者: 文潔華教授

2010-11-04 09:47:12.0

一篇題為「為什麼憂愁萬分的音樂如此令人憂傷, 人們還要聆聽?」的文章,在課堂上掀起了議論。 許多可能的解釋都提出過了,就是沒有提及「洗滌」(“Cathasis”, 或譯作「淨除」)。無論是哀傷、憤怒






使用條款網誌主頁浸大主頁聯絡我們 2009 香港浸會大學 版權所有 〡私隱聲明
本網頁以 Microsoft Internet Explorer 6.0 和 Netscape 7.0 或以上瀏覽器閱讀效果最佳