浸大師生登入 訪客登入
簡體 | 繁體 | ENG
 
@B
浸大職員

   
@B這個名字正好貼切地形容筆者與「浸會」的一段不解緣。

自幼@B的人生已巧妙地與「浸會」連繫上。小時在香港浸會醫院出世,十歲受浸於浸信會。其後,@B分別於浸信會呂明才中學和香港浸會大學完成中學及大學課程。自零五年大學畢業後,@B有感自己的足跡應遍佈「浸會」的每一個角落,因此她選擇回饋她的母校浸會大學,在此開展她的人生新一章。


  更多分類  
我的專業 (19)
校園生活 (41)
生活分享 (6)
旅遊日誌 (0)

校園內嘆社企咖啡
夢比樓更遠
思語 • 匯言
原來我成日與「藝術同行」
旺角都有飄色睇?

校園內嘆社企咖啡
2013-03-19 17:30:31.0 網誌分類: 校園生活
 



喺善衡校園邵逸夫大樓五樓嘅「善衡熱點」一向都係同學忙裡偷閒嘅好去處,成日都見到同學喺嗰度傾偈、上網或者睇書,坐喺近窗嘅座位度得閒望吓出面嘅街景,又確係幾悠閒寫意,手機ipad唔夠電仲可以借線充電添,我@B都不知幾羨慕! 

最近連人都可以喺度充電!點解?因為「善衡熱點」開咗間「甜在心」咖啡室(Sweet Heart Cafe),係香港中華基督教青年會同浸大合作嘅社企項目。咪睇佢細細檔好似好簡陋咁,飲品同小食甜品嘅款式都唔少,有咖啡、茶、新鮮果汁、三文治、熱狗、鬆餅、厚多士、迷你薄餅、曲奇等等,連「心太軟」都有!想健康啲可以飲花茶,仲有新鮮水果供應,同學上堂上到攰,或者同事想唞下飲杯咖啡,呢度都係唔錯嘅選擇。我就試飲咗杯latte,水準不下於連鎖咖啡店,價錢仲平啲添! 

Sweet Heart Cafe上星期五3月15號至正式開張,我同負責人傾過,開張以嚟生意都唔錯,為咗慶祝開業,而家至3月28日期間,每日第50位、100位、150位(如此類推)顧客買任何小食或飲品,都可獲贈12安士熱飲一杯!佢仲話日後不時都會有啲優惠推出,叫大家留意住網頁(http://sa.hkbu.edu.hk/home/campus-life-support/welfare-and-services/student-hotspot/sweet-heart-cafe/#toc-5)。


回應 (0)
讚好 (1)
Bookmark and Share








#

  Bookmark and Share  

日本藥都---富山之旅(三)
作者: 趙中振教授

2010-02-03 09:36:12.0

日本藥都---富山之旅(連載)趙中振 藥學教育的搖籃     富山不但是日本傳統醫藥的發祥地,也是現代藥學教育的搖籃,著名的富山醫科藥科大學(2005年富山大

排球地位遠低於籃球
作者: 鍾伯光教授

2012-04-05 09:46:26.0

轉載 2012年4月1日[文匯報]B11 鍾伯光專欄James Naismith (from wikimedia commons) 兩星期前我到了美國波士頓參加一個學術會議,在會議完結後順道租了一輛






使用條款網誌主頁浸大主頁聯絡我們 2009 香港浸會大學 版權所有 〡私隱聲明
本網頁以 Microsoft Internet Explorer 6.0 和 Netscape 7.0 或以上瀏覽器閱讀效果最佳