浸大師生登入 訪客登入
簡體 | 繁體 | ENG
 
@B
浸大職員

   
@B這個名字正好貼切地形容筆者與「浸會」的一段不解緣。

自幼@B的人生已巧妙地與「浸會」連繫上。小時在香港浸會醫院出世,十歲受浸於浸信會。其後,@B分別於浸信會呂明才中學和香港浸會大學完成中學及大學課程。自零五年大學畢業後,@B有感自己的足跡應遍佈「浸會」的每一個角落,因此她選擇回饋她的母校浸會大學,在此開展她的人生新一章。


  更多分類  
我的專業 (19)
校園生活 (41)
生活分享 (6)
旅遊日誌 (0)

校園內嘆社企咖啡
夢比樓更遠
思語 • 匯言
原來我成日與「藝術同行」
旺角都有飄色睇?

思語 • 匯言
2012-10-19 17:22:07.0 網誌分類: 我的專業
 

呢兩個名係唔係好詩恴呢?佢地唔係我朋友嘅名,而係位於新教學及行政大樓四樓嘅Learning Commons新名,英文名都好有意思,叫My ZoneOur Zone。呢啲名係同學諗出嚟,之前搞咗個命名比賽,收到85對名,好多都好有創意同心思,真係難分高下,評審幾經辛苦先至揀到冠軍同優異獎。順帶一提,優異獎得主之一係學生會主席黃學禮同學,佢仲好大方咁話將件獎品捐出俾千人宴抽獎用!

 

呢個新嘅Learning Commons今日舉行開幕禮兼Open Day,我當然第一時間飛身入去參觀。首先入去「匯言」(Our Zone)睇,一入到去……嘩!地方好寬敞,分成多個互動學習小區,仲有我嘅摯愛梳化,最啱同學仔group discussion,而且出面有個大平台,傾到攰可以出去吸收陽光,呼吸一下新鮮空氣添。

 

去到隔離嘅「思語」(My Zone),學生大使就提醒我唔好咁大聲講嘢,因為呢個區主要俾同學做功課,所以唔好打擾佢地嘅思緒,就算有幾個同學喺度傾嘢,大家都好尊重其他同學,唔會大聲講嘢。呢度仲有個賣點,就係有Printing Room,方便同學做完功課印埋出嚟。

 

Learning Commons仲有好多房俾同學book,啱哂一班人要傾project用,不過當然係先到先得啦!

 

所謂無圖無真相,想知「思語」同「匯言」有幾靚,睇吓就知啦!

 

 

 

 

 


回應 (0)
讚好 (1)
Bookmark and Share








#

  Bookmark and Share  

怎樣學習最有效?
作者: 馮強先生

2011-10-12 11:43:52.0

轉載 2011年4月18日[都市日報]P22 懷抱天下我們常常想盡各種方法,希望小孩在閱讀完書本內容後不會馬上忘掉。究竟哪種學習方法最有效呢?根據美國《Science》(科學)這份學術期刊最近的一篇文

Post Production
作者: 馮強先生

2011-09-07 10:16:58.0

轉載 2011年4月11日[都市日報]P22 懷抱天下 Post Production是後期製作。電影和電視廣告的gate-keeper(最後把關者),要於產品送到觀眾(或讀者)面前之前,把質量弄好






使用條款網誌主頁浸大主頁聯絡我們 2009 香港浸會大學 版權所有 〡私隱聲明
本網頁以 Microsoft Internet Explorer 6.0 和 Netscape 7.0 或以上瀏覽器閱讀效果最佳